Skobredd

Hur hittar man rätt bredd?

Fötter är högst individuella och därför är det viktigt med bra information när man ska köpa skor. För att hjälpa dig på vägen med att hitta rätt passform, har vi delat in våra skor i olika klasser gällande skobredd: 'Normal', 'Normal till bred', 'Bred' och 'Extra bred'.

Hur vet man vilken bredd man har på fötterna? Vi har ju alla olika uppfattning om vad bred är! Tyvärr finns det inget bra mått på bredd så vi har delat in dem i nedanstående klasser som du också hittar vid beskrivningen av varje sko. Alla fötter har ju sin unika form, så många gånger kan man passa in i olika kategorier beroende på hur skon är utformad. Känner du dig osäker på vilken bredd du har? Kontakta gärna oss så hjälper vi dig! 

'Normal' - ja, finns det verkligen något som heter normala fötter? Det tycker inte vi, men med 'Normal' menar vi den skobredd som du oftast hittar i butikerna och som passar dig som inte har svårt att hitta rätt skor på bredden. Om du hamnar i denna kategori kan du oftast ha även de bredare kategorierna - inte minst om du vill ha lite extra tåutrymme för att vara säker på att skorna inte klämmer.

'Normal till bred' är för dig som bara behöver en lite bredare sko än normalt, och som erbjuder dig de där extra millimetrarna som gör skillnaden mellan en sko som klämmer och en som har perfekt passform. 'Normal till bred' passar även dig med en normalbred fot som vill ha lite mer utrymme för tårna, eller vars fötter svullnar under en hel dag i skor på jobbet. 

'Bred' passar dig som har en bred fot, eller dig som behöver en bred sko av andra skäl så som t ex hallux valgus eller hammartå. Observera dock att när det gäller hallux valgus rekommenderar vi normalt endast Callas skor som är designade just för hallux valgus. 

De skor vi har kategoriserat under 'Extra bred' är riktigt rymliga och breda för de av oss som har extra breda fötter, eller så stora besvär med fötterna att en riktigt bred sko behövs.

Om vi känt oss osäkra på vilken klass en sko ska tillhöra har vi medvetet valt den smalare, då många av våra skor är gjorda i mjuka material. För att kunna göra denna kategorisering har vi själva provat 100-tals skor och plockat ut de allra bästa. Vi har noggrant gått igenom varje modell och gjort en helhetsbedömning av skon. Många som har breda fötter har ofta gått upp i storlek för att kompensera för bredden, vilket normalt inte behövs om skon har rätt passform (läs dock vår storleksrekommendation under respektive sko) . 

Fotens bredd står i fokus när vi har kategoriserat skorna, men vi har även tagit hänsyn till utformningen av själva skon och töjbarheten i materialet. En sko i mjuk mocka med bra skärning är mera tillåtande än en sko i ett hårt material, som inte heller har perfekt tillskärning. Bakom många av de skor vi erbjuder ligger en intelligens, som man kanske inte ser vid första anblicken, men som kommer att vara avgörande för hur skön den är på.


För hjälp med storlek och skolängd, gå till Skolängd.JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.