Tips & Råd

Då fötter är individuella vill vi hålla oss till att ge generella råd om vad som är bra att tänka på när man väljer skor. Kontakta oss gärna om du har några specifika frågor.

Bredare fötter

Har du en bred fot är du inte ensam. Nästan 30% av oss kvinnor har bredare fötter än vad som anses vara standard. Om du har bredare fötter passar i princip alla de skor vi säljer tack vare dess skärning och det omsorgsfullt valda mjuka skinnet, mockan eller textilen. Vilken passform som passar just dig beror både på hur bred din fot är och hur mycket tåutrymme du föredrar. Låt dig guidas av de olika breddklasserna vi tagit fram (se Storleksguiden).  Vid klassningen av bredd har en helhetsbedömning av skon gjorts. Om vi känt oss osäkra på vilken klass skon ska tillhöra har vi medvetet valt den smalare. 

En sko med rätt passform för dig ska krama din fot utan att göra ont. Den ska med andra ord sitta tight runt foten, men utan obehag, och materialet kommer att ge med sig efter en tids användning. Med en för bred eller stor sko riskerar du att snart ha glappande skor eller skavsår.

Har du precis som oss fått rådet att köpa en sko för att lästa ut den hemma eller 'gå in' den till rätt bredd? Då har du säkert också upptäckt att skon känns tillräckligt bred lagom tills den är utsliten. En utlästad eller uttöjd sko får bara uppleva en bråkdel av sin egentliga livslängd, så att köpa kvalitet i rätt bredd är inte bara skönt för fötterna, utan det lönar sig också.

Hallux valgus

Om du lider av hallux valgus vet du att det är svårt att hitta sköna och snygga skor som passar och inte gör ont. Det är viktigt att välja en sko som är bred nog att inte trycka på din hallux. För att undvika tryck kan du också välja en sko med mjukt material. De flesta skor vi har är gjorda i mjukt skinn, mocka eller textil. Se också till att skon inte har en söm eller skärning där din hallux sitter.

Ett tips är att titta närmare på Callas' skor, som med sin speciella skärning och materialval, är speciellt framtagna för fötter med hallux valgus. Att ange vilken grad av hallux valgus dessa skor passar för är i princip omöjligt. Det är helt beroende på hur fötterna är utformade, och i vilken grad du har besvär av din hallux valgus. Vi kan konstatera att många kvinnor med svår hallux valgus hittat passande skor från Calla, men det är naturligtvis individuellt. Välj Calla Shoes under Tillverkare i filtreringsfältet för en lista över Callas' skor. 

Hälsporre

Har man hälsporre är det viktigt att man väljer en sko som har en mjuk, sviktande sula som stöttar upp hela fotvalvet och dina hälar. De flesta av våra skor har en mjuk innersula från framfot till häl för att göra det bekvämt för foten. Vi kan speciellt rekommendera FitFlops skor för personer med hälsporre då de har extra bra, patenterade sulor med bra svikt och stötdämpning för hälen. Har man hälsporre är det inte heller bra att gå med platta skor eller helt barfota hemma, och där passar Klaveness tofflor riktigt bra med sina skoliknande modeller och tjockare sulor.

Flera av våra varumärken (Ten Points, Klaveness och FitFlop) har skor med uttagbara sulor, och kan ersättas med sulor av ditt eget val eller med dina egna specialgjorda sulor. Välj uttagbar sula under Funktioner i filtreringsfältet för en lista över skor med uttagbar sula. 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.